Bmw już zdarzyło się z tego tematu wycofać. Dla tych aut które mają zalecają wymianę kolektora na nowy co 150tkm ca. Są tez już gotowe zestawy do zaślepienia. Myślę że i dla VAG-a ktoś szybko stworzy gotowca
[O1] sprzęgło zdechło? czy coś innego? :(
Zwiń
X
-
Ambiente
- 2010
- 102
- Octavia III combi (5E5)
- ALH 1.9 TDI VP 90 KM
- BJB 1.9 TDI PD 105 KM
- CHPA 1.4 TSI 140 KM
[O1] sprzęgło zdechło? czy coś innego?
Dzisiaj rano jakimś dziwnym trafem sprzęgło zaczęło dziwnie łapać prawie przy samej podłodze. Jeszcze wczoraj pamiętam że łapało normalnie w połowie. Zrobiłem pare kilometrów po mieście i już myślałem że to ja jestem przewrażliwiony. Aczkolwiek popołudniu chciałem ruszyć w trasę zrobiłem może z 5 km i zauważyłem że ciężko mi biegi wyskakują i wskakują. Pare minut poźniej już wogóle nie wysprzęglał do końca i skończyła się jazda. Zgasiłem silnik i po paru minutach sprzęgło odpuściło troche wyżej i jakoś doczłapałem sie spowrotem...
Poradźcie co i jak, i co najpierw ugryźć
-
Najpierw uzupełnij dane twojego autka. Np. ja w swoim szukałem problemu 2-masy a takowej nieposiadam wiec trudno cokolwiek powiedzieć-napisać.Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
http://campaign.scania.com/v8/
Komentarz
-
-
Myślę że to brak płynu (coś z pompą sprzęgła), ewentualnie może to być wysprzęglik (na górze skrzyni biegów przykręcony dwoma śrubami) sprawdź czy nie jest zapowietrzony ewentualnie czy nie ma jakiegoś wycieku. Może być albo mogło być za mało płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego, bo z tego zbiorniczka pobiera płyn i mógł się zapowietrzyć.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Spróbuj odpowietrzyć to cudo, miałem coś takiego i odpowietrzenie wysprzeglika pomogło. Jeśli nie pomorze to niestety wysprzęglik do wymiany. Ale nie dam głowy.
Jeżeli masz dwumas to jego zużycie charakteryzuje się drganiami nieprzyjemnymi, i odczuwalnymi przy dojeżdżaniu albo ruszaniu.
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z linką w octavi, aczkolwiek nie mówię że nie ma.
Komentarz
-
-
W zadnym TDI nie ma linki.
Odpowietrz wysprzeglik, procedura analogiczna do odpowietrzania hamulcow tylko innym pedalem wachlujesz i z innego odpowietrznika korzystasz. Jednak samo z siebie sie nie zapowietrza. Prawdopodobnie, ktoras z uszczelek domaga sie wymiany.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
troche odswieze temaciwo, jako ze 2 tyg. temu wymienilem kompletny 1mas na nowy (na starym prawie 100tys zrobilem) oraz wysprzeglik na nowy (tutaj moj mechanik kupil jakis zamiennik LUCA czy LCC cos takiego :roll: ) I teraz minal tydzien zrobilem kilkaset kilometrow i znow pedal w podlodze, zauwazylem ze jest wyciek pod skrzynia, ale nie wiem z czego leci, dzien wczesniej mialem stluczke z nie mojej winy, babka uderzyla mnie w lewy przod, moze i nie mocno ale czy mogloby to miec jakis wplyw na wyciek plynu ? Chodz prawdpodobnie mysle ze wysprzeglik poprostu nie zdal tu proby czasu jak to z zamiennikami a wy co myslicie ? gdzie najlepiej zajrzec ? bo sam mam dwie lewe ale moze jakiegos kolege uda sie poprosicJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
odpowietrzylismy wysprzeglik czy jak to sie mowi z kolega, i narazie jest ok, wyczyscilismy wszystko zeby jutro zobaczyc skad ucieka mysle ze i tak skonczy sie na wymianie na wysprzeglik lepszej firmyJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
Komentarz